Προϊόντα

Δείγμα των τοπικών προϊόντων των Κυθήρων


[foogallery id=”1240″]

Θυμαρίσιο μέλι

Περίφημο και εκλεκτό προϊόν των Κυθήρων χάρη στη μεγάλη αξία του. Εδώ και πολλά χρόνια βραβεύεται στις μεγαλύτερες εκθέσεις. Η πλούσια σε βότανα χλωρίδα του νησιού και η αδιάκοπη προσπάθεια των παραγωγών (ανεξάρτητων ή συνεταιρισμένων) να παραγάγουν ένα ποιοτικό προϊόν αντάξιο της φήμης και της ιστορίας του είναι φανερή από την πρώτη κιόλας κουταλιά.


[foogallery id=”1241″]

Φατουράδα

Πολύ γευστικό ποτό που βασίζεται στην τσιπούρα (τσίπουρο). Ξεκίνησε από τα αστικά σπίτια και η κυρίαρχη μορφή είναι εκείνη με την κανέλα και τα γαρύφαλλα. Χωνευτική, αρωματική με ισχυρή προσωπικότητα, πίνεται ζεστή, παγωμένη, με τριμμένο πάγο ή σε κοκτέιλ. Υπάρχουν (σπανιότερα) και οι λιαστές σπιτικές φατουράδες που κι αυτές βασίζονται στην τσιπούρα και σε φυσικά φρούτα, οι οποίες όμως είναι πιο ελαφριές και «λικεράτες». Η αυθεντική συνταγή της Φατουράδας περιέχει μόνο τσίπουρο και όχι βιομηχανικό οινόπνευμα, και φυσικά όχι χρωστικές ύλες.


[foogallery id=”1242″]

Ελαιόλαδο

Η συστηματική καλλιέργεια της ελιάς άρχισε στα Κύθηρα επί αγγλοκρατίας(19ος αι.). . Μέχρι και σήμερα είναι η σημαντικότερη οικονομικά από τις υπόλοιπες καλλιέργειες. Η κυριότερη από τις ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι η κορωνέικη. Η χαμηλή οξύτητα του ελαιολάδου και τα εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κατατάσσουν το λάδι των Κυθήρων ανάμεσα στα εκλεκτά ελαιόλαδα της Ελλάδος.


[foogallery id=”1243″]

Αλάτι

Χοντρό θαλασσινό, καθαρό, κρυστάλλινο, κάτασπρο, ανεπεξέργαστο φυσικό προϊόν που αναδεικνύει τα προσόντα του σε κάθε ευκαιρία. Συλλέγεται με χειρωνακτική εργασία σε ειδικά σημεία της ακτής, τις αλατιέρες ή αλαταρές, όπως λέγονται στο νησί.


[foogallery id=”1245″]

Sempreviva (Σεμπρεβίβα)

Σημαίνει "πάντοτε ζωντανό" και προέρχεται από τα λατινικά sempre=πάντα και viva=μετοχή του vivere που σημαίνει ζώ. Λουλούδι το οποίο ονόμασαν έτσι οι Βενετσιάνοι κατακτητές, καθώς παρατήρησαν ότι, όταν το έκοβαν, διατηρείτο πάντα το ίδιο (δεν μαραινόταν στον χρόνο). Συλλέγεται στις απόκρημνες νότιες ακτές των Κυθήρων και στην βραχονησίδα Χύτρα. Δεν συναντιέται σε άλλα μέρη της Ελλάδας (φύεται μόνο στα Κύθηρα). Παρόμοιο είδος φύεται στην Κρήτη.


[foogallery id=”1246″]

Ζυμαρικά

Παραδοσιακά ζυμαρικά που κατασκευάζονται σε ένα οικογενειακό εργαστήρι στα Κύθηρα και το μυστικό της νοστιμιάς τους και της εξαιρετικής τους ποιότητας βρίσκεται στα αγνά υλικά που χρησιμοποιούνται, όπως φρέσκα αυγά από το νησί, καθώς και αιγοπρόβειο γάλα.


[foogallery id=”1247″]

Λαδοτύρι

Τυρί από αιγοπρόβειο γάλα που μπαίνει στο λάδι, τουλάχιστον για δύο(2) μήνες, αφού ξεραθεί καλά. Έχει πικάντικη και χαρακτηριστική γεύση.


[foogallery id=”1248″]

Λαδοπαξίμαδα

Το χειροποίητο παξιμάδι των Κυθήρων είναι από τα καλύτερα της Ελλάδος. Για την παραγωγή του χρησιμοποιείται παρθένο Ελαιόλαδο Κυθήρων. Πολλοί έχουν προσπαθήσει να το αντιγράψουν, όμως το αυθεντικό παξιμάδι που παράγεται στο νησί των Κυθήρων εδώ και δεκαετίες ξεχωρίζει τόσο σε γεύση όσο και σε ποιότητα. Χαρακτηριστικό προϊόν της κυθηραϊκής παράδοσης που έχει διαδοθεί σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Όμως το καλό και γνήσιο λαδοπαξίμαδο παρασκευάζεται στο νησί και έχει εξαιρετικό ντόπιο λάδι. Το φτιάχνουν όλοι οι φούρνοι, αλλά και νοικοκυρές με τον παραδοσιακό τρόπο. Βρίσκεις εύκολα τα σταρένια (κίτρινα), τα ολικής αλέσεως (σκουρόχρωμα σταρένια) και σπανιότερα τα σμιγαδερά (μισό σταρένιο - μισό κρίθινο αλεύρι).


[foogallery id=”1249″]

Ξεροτήγανο

Θυμίζει λουλούδι, ενώ σίγουρα είναι ένα τραγανό κομψοτέχνημα. Αλεύρι, αβγό, ζάχαρη αποτελούν το σώμα του. Εκλεκτό θυμαρίσιο μέλι, κανέλλα και σουσάμι τα απαραίτητα συνοδευτικά του και το κάνουν μοναδικό παραδοσιακό γλυκό των Κυθήρων.


[foogallery id=”1250″]

Ροζές (ο)

Το αμυγδαλωτό των Κυθήρων. Εκλεκτό γλυκό που ξεκίνησε από τα αστικά σπίτια. Θυμαρίσιο μέλι, αμύγδαλο, ζάχαρη, σιμιγδάλι, κανελλογαρύφαλα. Άχνη ζάχαρη απέξω (ροζές άσπρος) ή χωρίς (ροζές σκούρος) οπότε είναι ιδιαίτερα υγιεινός και ωφέλιμος. Νηστίσιμος.


[foogallery id=”1251″]

Πάστα μύλου (η)

Ιδιαίτερα νόστιμο γλυκό των αστικών σπιτιών που στηρίζεται στο αμύγδαλο, το γάλα, το σιμιγδάλι, τα αβγά, τη βανίλια και το πικραμύγδαλο. Άσπρο γλυκό γλάσο από πάνω.


[foogallery id=”14352″]

Βουτυροτσίκουδα

Εκλεκτός μεζές που συλλέγεται κατά την παρασκευή του ανθόγαλου από πρόβειο (κυρίως) γάλα. Πάντοτε νοστιμίζεται με αλάτι που προστίθεται καθώς παρασκευάζεται. Αλείφεται στο ψωμί ή στο λαδοπαξίμαδο.