Αξιοθέατα

Ανακαλύψτε τα αξιοθέατα των Κυθήρων


[foogallery id=”1213″]

[foogallery id=”1215″]

Μονή Παναγία Μυρτιδιώτισσας

Στο δυτικό μέρος των Κυθήρων, ανάμεσα σε πολλά πεύκα, βρίσκεται το Μοναστήρι της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, προστάτιδας των Κυθηρίων. Το προσκύνημα στην θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, καθώς και όλα τα σχετικά με την ιστορία της Μονής είναι κάτι που κανείς δεν πρέπει να παραβλέψει κατά τον ερχομό του στο νησί.


[foogallery id=”1216″]

[foogallery id=”1218″]

Γέφυρα στο Κατούνι

Δίπλα στο Λιβάδι, ένα κεντρικό εμπορικό χωριό, ο επισκέπτης συναντά τη επιβλητική γέφυρα του Κατουνίου. Η γέφυρα αυτή είναι από τις πρώτες και η μεγαλύτερη πέτρινη γέφυρα σε χρήση που κτίστηκε στην Ελλάδα την εποχή της Αγγλοκρατίας και κατασκευάστηκε από τον Άγγλο αρμοστή Μακφέιλ. Ακόμη και σήμερα αρκετοί λένε πως το έργο αυτό έγινε για χάρη της ερωμένης του Άγγλου ταγματάρχη που ζούσε στο Κατούνι, ενώ η ερωμένη του ζούσε στο απέναντι χωριό το Λιβάδι. Έπρεπε λοιπόν να ενώσει τα δύο χωριά για να μπορεί να την συναντάει πιο εύκολα. Έχει μήκος 110μ,ύψος 15μ, πλάτος 6μ και στηρίζεται σε 13 τόξα. Η γέφυρα ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1823 και ολοκληρώθηκε το 1826 με την μέθοδο της επίταξης εργασίας και μεταφορικών μέσων που συνήθιζαν οι Άγγλοι.


[foogallery id=”1238″]

[foogallery id=”1219″]

Χύτρα

Απέναντι από τον κόλπο στο Καψάλι, μόλις 3 μίλια μακριά, βρίσκεται η νησίδα «Χύτρα», η οποία ονομάζεται και «Αυγό» από τους ντόπιους. Έχει έκταση Περίπου 40 στρέμματα, ενώ το μεγάλο και απότομο ύψος σε συνδυασμό με την τεράστια σπηλιά με τα χιλιάδες χρώματα του βυθού της την καθιστούν ως μια επίσκεψη την οποία δεν πρέπει να χάσετε!

Η Χύτρα είναι εύκολα προσβάσιμη με το σκάφος Glass Bottom και τον κάπτεν Σπύρο που οργανώνει καθημερινά εκδρομές από μόλις ~15€ ανά άτομο. Μπορείτε να κλείσετε θέση καλώντας τον κάπτεν Σπύρο στο τηλέφωνο: +30 6974022079


[foogallery id=”1220″]

[foogallery id=”1221″]

Κάστρο Χώρας

Στα νότια του νησιού πάνω από τη Χώρα και το Καψάλι, βρίσκεται το κάστρο -σήμα κατατεθέν- της περιοχής, το οποίο πήρε την σημερινή μορφή του το 1503. Από το κάστρο της Χώρας μπορεί κάποιος να θαυμάσει την θέα σε όλο το νότιο τμήμα του νησιού, την Κρήτη και τα Αντικύθηρα. Στο κάστρο της Χώρας υπάρχουν εντυπωσιακά πυροβόλα από το 1660, στοιχείο που αποδεικνύει ότι ήταν, στην εποχή του, ένα υπερσύγχρονο κάστρο, όπου ζούσαν πολλές οικογένειες ευγενών και προσφύγων από την Κρήτη, μετά την κατάληψή της από τους Τούρκους. Στο κάστρο της Χώρας εδρεύει επίσης το Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων.


[foogallery id=”1222″]

[foogallery id=”1202″]

Σπήλαιο Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου

Το σπήλαιο είναι ένα ξεχωριστό και αναπάντεχο αξιοθέατο για όλους. Χαρτογραφημένο από το διάσημο ζεύγος Πετροχείλου (Κυθήριοι Σπηλαιολόγοι), σε μαγεύει όχι μόνο για τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, αλλά και για τις ιστορίες που το συνοδεύουν. Έχει εμβαδόν 2.200τ.μ., αλλά η επισκέψιμη διαδρομή έχει μήκος 275μ. Σε κάποια σημεία βρίσκεστε να περπατάτε 60μ πάνω από την θάλασσα και σε άλλα 30μ. κάτω από την γη. Είναι το μεγαλύτερο από τα τρία σπήλαια με το ίδιο όνομα, αυτό της Αγίας Σοφίας, που υπάρχουν στα Κύθηρα και τοπικός θρύλος τα θέλει να επικοινωνούν μεταξύ τους. Προχωρώντας προς το εσωτερικό της σπηλιάς, θα συναντήσετε ένα εκκλησάκι του 13ου αιώνα, το οποίο γιορτάζει στις 17 Σεπτεμβρίου και λειτουργείται τότε , ημέρα που γιορτάζει η Αγία Σοφία

Ώρες επισκέψεων: επικοινωνήστε με το Δήμο Κυθήρων στο +30 27360 31213


[foogallery id=”1223″]

[foogallery id=”1224″]

Παλαιόχωρα

Ανατολικά του νησιού βρίσκεται η παλιά πρωτεύουσα των Κυθήρων. Ο οικισμός αυτός που διατηρούσε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού των Κυθήρων για τέσσερις και πλέον αιώνες καταστράφηκε και βεβηλώθηκε από τον πειρατή Μπαρμπαρόσσα στα μέσα του 16ου αιώνα. Η Παλαιόχωρα ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού. Η μικρή πόλη ονομαζόταν Άγιος Δημήτριος και πιστεύεται ότι χτίστηκε στα τέλη του 11ου ή 12ου αιώνα από Μονεμβασιώτες.

Ο χώρος αποτελούσε μία οχυρή θέση και είχε το πλεονέκτημα ότι δεν ήταν ορατός από την θάλασσα. Διέθετε νερό από τις άφθονες πηγές του διπλανού φαραγγιού. Λέγεται ότι το κάστρο κατοίκησαν αρχικά γύρω στα 1000 άτομα, καθώς αυτό προστατευόταν από ισχυρά τείχη, μέρος των οποίων σώζεται ως σήμερα. Σύμφωνα με την παράδοση, μέσα στο κάστρο υπήρχαν 70 εκκλησίες , αριθμός υπερβολικός για την έκταση του χώρου του κάστρου.Η καστροπολιτεία της Παλαιόχωρας καταστράφηκε από επιδρομή του στόλου του Χαϊδερίν Μπαρμπαρόσσα, που βρισκόταν στην υπηρεσία του τουρκικού σουλτάνου , όταν το 1537 κατέλαβε με έφοδο την πολιτεία. Οι σφαγιασθέντες αναφέρονται στους 7000. Τα κόκκαλα ενηλίκων και παιδιών που βρέθηκαν στα απόκρημνα βράχια μαρτυρούν ότι πολλοί προτίμησαν να αυτοκτονήσουν παρά να πέσουν στα χέρια των πειρατών.


[foogallery id=”1225″]

[foogallery id=”1226″]

Φάρος Μουδαρίου

Χτισμένος στο βόρειο τμήμα των Κυθήρων στο ακρωτήρι Σπαθί, είναι ένας από τους μεγαλύτερους της Ελλάδας ο οποίος κατασκευάστηκε από τους Άγγλους το 1857. Το μονοπάτι μέχρι το φάρο είναι και αυτό ιδανικό για περιπατητές.


[foogallery id=”1239″]

[foogallery id=”1227″]

Μουσείο Έργων Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης

Ύστερα από προσπάθειες χρόνων η Α’ Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων παρουσίασε τη Συλλογή Έργων Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης που φιλοξενείται στον μεταβυζαντινό ναό της Αναλήψεως στο Κάτω Λιβάδι. Η Ιερά Μητρόπολη Κυθήρων έχει παραχωρήσει αρκετά από τα κειμήλια. Θα δείτε βυζαντινές τοιχογραφίες, φορητά έργα αγιογραφίας όπως εικόνες και αντικείμενα του εκκλησιαστικού τελετουργικού. Δυστυχώς, μία μικρή αίθουσα, όπως αυτή δεν επαρκεί για την παρουσίαση των αξιόλογων και πολυάριθμων έργων τέχνης της περιόδου αυτής. Τα περισσότερα κειμήλια και εικόνες είναι φυλαγμένα σε αποθήκες.

Ώρες επισκέψεων: επικοινωνήστε με τον μουσείο στο +30 27360 31731


[foogallery id=”1228″]

[foogallery id=”1201″]

Αρχαιολογικό Μουσείο

Δυστυχώς τα Κύθηρα δεν έχουν ένα αντάξιο της ιστορία τους μουσειακό χώρο. O χώρος όπου στέγαζε το Αρχαιολογικό Μουσείο παραχωρήθηκε από τον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο στο Κράτος το 1975. Από τότε λειτούργησε έως το 2006 που μετά από ισχυρό σεισμό το κτήριο υπέστη βλάβες και θεωρήθηκε μη επισκέψιμο, αλλά τελικά επισκευάστηκε πλήρως. Στην έκθεση του μουσείου εκτίθενται επιτύμβιες στήλες, νομίσματα, αγγεία, αγάλματα, η Αφροδίτη με τον Έρωτα και το περίφημο γλυπτό αρχαϊκής εποχής, ο Λέων των Κυθήρων. Το μουσείο επαναλειτουργεί από το 2014 ανακαινισμένο και εμπλουτισμένο με έργα τέχνης.

Ώρες επισκέψεων: επικοινωνήστε με τον μουσείο στο +30 27360 31739


[foogallery id=”1229″]

[foogallery id=”1201″]

Λαογραφική Συλλογή Κυθήρων

Η Λαογραφική Συλλογή Κυθήρων είναι προσφορά της προσωπικής εργασίας του δασκάλου Δημήτρη Λουράντου που συνέλεγε επί πολλά χρόνια μαζί με τους μαθητές του αντικείμενα από την παλαιά καθημερινή ζωή του νησιού. Σήμερα η συλλογή φιλοξενείται στο παλαιό Δημαρχείο, δίπλα στον αστυνομικό σταθμό, στην Χώρα Κυθήρων.

Ώρες επισκέψεων: επικοινωνήστε με τον κ. Λουράντο στο +30 27360 31336


[foogallery id=”1230″]

[foogallery id=”1202″]

Νερόμυλοι

Στον οικισμό του Μυλοποτάμου βρίσκεται για πολλούς ο επίγειος παράδεισος των Κυθήρων. Στην περιοχή Μύλοι Μυλοποτάμου, μπορείτε να περπατήσετε στο μονοπάτι πλάι στα νερά της περιοχής και να δείτε τους νερόμυλους της παλιάς εποχής.


[foogallery id=”1231″]

[foogallery id=”1202″]

Καταρράκτης της Φόνισσας

Ο καταρράκτης της Φόνισσας βρίσκεται ανάμεσα σε πλατάνια και τα νερά του πέφτουν από ύψος 20μέτρων, σχηματίζοντας μικρές λιμνούλες από κάτω, όπου το καλοκαίρι κολυμπούν μερικοί γενναίοι που αντέχουν το κρύο. Εδώ λέγεται ότι πνίγηκε στα παλιά χρόνια ένα κοριτσάκι και στο κακό αυτό χρωστάει ο καταρράκτης το όνομά του. Είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα τοπία των Κυθήρων, καταφύγιο από τους καλοκαιρινούς καύσωνες.